GANACHE DE CIOCOLATA (RETETA VIDEO)

octombrie 05, 2018


ENGLISH RECIPE HERE

Ganache de ciocolata. De fapt, corect ar fi: GANACHE DE CIOCOLATA! Folosim majuscule pentru ca este o super reteta indispensabila iubitorilor de ciocolata :).
Aceasta crema de ciocolata numita ganache, ca si crema de vanilie pentru torturi si prajituri (crème pâtissière) provine din bucataria franceza. Este o combinatie de frisca si ciocolata, in principiu in cantitati egale. Spun in principiu pentru ca aceasta proportie de 1:1 poate fi ajustata de la o reteta la alta dar si in functie de calitatea ingredientelor folosite. Spre exemplu, daca doriti sa preparati trufe de ciocolata, proportia va fi de 1,5-2:1 (ciocolata vs frisca), dar daca doriti sa preparati o glazura pentru tort sau prajitura puteti inversa raportul, adica sa folositi mai putina ciocolata si mai multa frisca in functei de cat de fluida doriti sa fie glazura.
Pe de alta parte, daca doriti sa folositi o ciocolata mai concentrata (60-80% cacao), veti avea nevoie de o cantitate mai mare de frisca decat ciocolata (1:1,5-2 raport ciocolata vs frisca)
Daca doriti sa preparati un ganache de ciocolata alba, raportul va fi insa de 2:1. adica 2 parti ciocolata alba la o parte frisca.




Daca doriti sa preparati ganache de ciocolata neagra si nu stiti care varianta este mai potrivita, va recomand sa folositi varianta cu frisca si ciocolata cu 50% cacao in cantitati egale. Puteti folosi acest ganache de ciocolata ca glazura, cat este inca fluid, sau il puteti raci si apoi mixa pentru a-l folosi ca umplutura pentru torturi sau ca topping. Glazura se intareste la frigider dar se moaie destul de repede la temperatura camerei si se taie fara sa crape absolut deloc.
Daca doriti un ganache de ciocolata mai neted si mai lucios, puteti adauga putin unt.
In ceea ce priveste modul de preparare, aveti 2 variante.
Prima varianta (despre care se spune ca este cea mai buna pentru ca scade riscul de a vi se taia ganachele de ciocolata): tocati ciocolata grosier, o puneti intr-un bol, lasati sa stea (fara sa amestecati) pana se topeste ciocolata apoi amestecati. Eu am avut insa surpriza sa gasesc bucati intregi de ciocolata in crema si evit aceasta metoda.
A doua varianta ( pe care o prefer) este sa topiti ciocolata si frisca la bain-marie. Va voi descrie mai jos aceasta metoda.
Mai departe puteti folosi ganachele de ciocolata in stare fluida (cat este usor caldut, aproape de temperatura camerei) sau il puteti raci si apoi mixa. Daca mixati crema ganache aceasta define foarte cremoasa si pufoasa, excelenta pentru a umple torturi sau prajituri.
Cand mixati trebuie sa fiti atenti sa nu mixati prea mult pentru ca vi se poate taia crema. Crema ganache taiata se poate repara adaugand putin lapte cald (cald, nu caldut!) in timp ce continuati sa mixati. O alta optiune de reparare a cremei este sa reluati procedura: incalziti, reciti si mixati din nou.
La ganachele de ciocolata racorit puteti sa mai adaugati lichior, rom sau esenta preferata. De asemenea, in functie de reteta la care folositi aceasta crema, puteti sa mai adaugati stafide, nuci sau alune macinate etc.



Mie imi place foarte mult aceasta crema de ciocolata pentru ca se prepara super usor, cu doar 2 ingrediente si este potrivit de dulce. Va recomand cu drag aceasta reteta!

Mai multe retete de creme pentru torturi si prajituri:


Va invit sa va abonati si la canalul meu de YouTube ca sa fiti la curent cu cele mai noi retete.


Ingrediente necesare pentru a prepara reteta ganache de ciocolata:


- 300 gr ciocolata neagra (50% cacao)
- 300 ml frisca lichida (min. 30% grasime)

Optional: lichior, rom, esenta preferata

Mod de preparare ganache de ciocolata

Reteta video (CC - subtitrare in limba romana)


Am rupt ciocolata bucatele si am pus-o intr-un bol termorezistent. Peste ciocolata am turnat frisca lichida.
Am ales o oala cu diametrul bolului, astfel incat bolul sa stea deasupra. Am umplut oala cu apa cam pe jumatate, astfel incat bolul sa nu atinga apa.
Am pus bolul cu ciocolata si frisca pe oala cu apa, apoi am pus oala pe aragaz, la foc potrivit. Am tinut pe foc, amestecand din cand in cand, pana s-a topit ciocolata.



Am mutat ganachele de ciocolata intr-un alt bol si am asteptat sa atinga temperatura camerei.
Acum puteti adauga lichior, rom sau esenta preferata. Daca doriti sa folositi ganachele de ciocolata ca glazura, il folositi in stare fluida. Daca doriti sa il, mixati, trebuie sa il puneti la frigider.
Eu am folosit aceasta crema mixata, ca topping pentru cupcakes.
Prin urmare, am pus crema de ciocolata la frigider timp de 2-3 ore, ca sa se raceasca bine.
Am scos apoi crema de ciocolata din frigider si am mixat-o timp de 2-3 minute, cat sa devina pufoasa si deschisa la culoare. Nu exagerati cu mixarea pentru ca vi se poate taia crema (v-am spus mai sus cum se poate repara).
Daca crema de cioolata este greu de mixat, o lasati sa stea circa 5 minute la temperatura camerei pentru ca se moaie si devine mai usor de mixat.


Spor la gatit si pofta buna!
Si astept sa-mi spuneti la ce ati folosit acest delicios ganache de ciocolata!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...