CHIFTELE STROGANOFF
septembrie 26, 2017ENGLISH RECIPE HERE
Chiftelele Stroganoff sunt niste chiftelute in sos cu ciuperci, cremos si acrisor, bune de te lingi pe degete. Chiftelele nu au nimic special, puteti folosi orice reteta de chiftele, dar sosul este exceptional. Nu degeaba este celebru :). Aceasta reteta de chiftele Stroganoff este cea mai buna reteta de chiftele cu sos pe care am incercat-o pana acum.
Pentru a prepara chiftelele, cel mai bine este sa folositi carne tocata de vita, dar puteti folosi si carne tocata amestec, chiar si de porc, cu conditia sa fie mai slaba. Asezonati carnea dupa gust, ca la orice chiftele. Toate retetele de chiftele Stroganoff pe care le-am gasit pe internet erau cu chiftele prajite in ulei iar sosul se prepara in uleiul in care au fost prajite chiftelele. Eu nu sunt insa de acord cu prajelile si prefer sa le evit de cate ori se poate. Chiftelele la cuptor mi se par foarte gustoase si prefer acest mod de a le gati, mai putin vara, cand este foarte cald si nu vreau sa mai pornesc cuptorul.
In ceea ce priveste sosul Stroganoff, exista atat de multe variante, ca nici nu stii pe care sa o alegi. Mie imi plac foarte mult ciupercile si nu am renuntat la ele si am adaugat si castraveti murati, pentru ca imi plac sosurile acrisoare. Adaptati sosul dupa gust si folositi ingredientele care stiti ca va plac, dar ramaneti pe ideea de sos cremos-acrisor.
Serviti chiftelele Stroganoff calde, alaturi de garnitura preferata sau pur si simplu cu paine proaspata de casa. Noua ne-au placut foarte mult aceste chiftelute si vi le recomand cu drag.
Va recomand si chiftelutele suedeze in sos de smantana si mustar.
Ingrediente necesare pentru a prepara reteta chiftele Stroganoff:
Pentru chiftele aveti nevoie de:
- 800 gr carne tocata (preferabil de vita sau amestec, dar merge si de porc)
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- 1 ou
- 2 linguri de pesmet
- 1 legatura mica de patrunjel
- sare, piper si cimbru uscat dupa gust
Pentru sos aveti nevoie de:
- 300 gr ciuperci champignon proaspete
- 150 gr smantana fermentata (minim 20%)
- 1 lingura de mustar
- 3 castraveti murati
- 1 ceapa
- 500-600 ml supa de vita sau de legume, fierbinte (daca nu aveti, puteti folosi apa)
- 2-3 linguri de ulei
- sare si piper dupa gust
- 1 lingura cu varf de faina (aprox 25 gr)
Mod de preparare reteta chiftele Stroganoff
Am pregatit mai intai chiftelele.
Am pus intr-un bol carnea tocata. Am adaugat ceapa data pe razatoarea mica si scursa, usturoiul zdrobit, oul, patrunjelul tocat si pesmetul. Am asezonat cu sare, piper si cimbru uscat si am amestecat bine, cu mana, pana am obtinut o compozitie omogena. Am acoperit bolul si l-am pus in frigider aproximativ 30 de minute pentru a se intrepatrunde aromele. Daca nu aveti timp, puteti trece direct la modelarea chiftelutelor.
Am scos compozitia de carne din frigider si, cu mana umezita, am modelat chiftelutele. Am asezat chiftelutele intr-o tava antiaderenta unsa cu putin ulei apoi am pus tava in cuptorul preincalzit (190 °C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 25 de minute. Ajustati timpul de coacere in functie de cat de rumenite doriti sa fie chiftelutele.
Dupa ce am scos chiftelutele din cuptor le-am lasat deoparte si am pregatit sosul.
Am pregatit mai intai ciupercile: le-am spalat si le-am tocat feliute. Le-am pus deoparte pentru moment.
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei. Am tinut pe foc, amestecand des, pana cand ceapa a devenit translucida. Am adaugat ciupercile tocate si am tinut in continuare pe foc, amestecand din cand in cand, pana au lasat ciupercile apa. Am asezonat cu sare si piper si am adaugat faina.
Am pregatit mai intai ciupercile: le-am spalat si le-am tocat feliute. Le-am pus deoparte pentru moment.
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei. Am tinut pe foc, amestecand des, pana cand ceapa a devenit translucida. Am adaugat ciupercile tocate si am tinut in continuare pe foc, amestecand din cand in cand, pana au lasat ciupercile apa. Am asezonat cu sare si piper si am adaugat faina.
Am amestecat pentru omogenizare apoi am adaugat supa fierbinte, dar nu pe toata, am pastrat cam 100ml.
Supa pastrata am turnat-o treptat peste smantana si am amestecat. Am turnat apoi smantana peste celelalte ingrediente. Am adaugat mustarul si castravetii tocati marunt si am amestecat.
Am adaugat apoi si chiftelele si am lasat sa fiarba cat sa se ingroase sosul si sa se intrepatrunda aromele.
Ar trebui sa fiarba cam 15 minute, la foc mic.
Serviti chiftelele Stroganoff calde, alaturi de garnitura preferata sau cu paine proaspata de casa.
Va recomand painea de casa cu cartofi, Focaccia si painea de casa fara framantare.
Spor la gatit si pofta buna!
Va recomand painea de casa cu cartofi, Focaccia si painea de casa fara framantare.
Spor la gatit si pofta buna!
2 comentarii
Precis e absolut delicios,pe mn m-a atras din foto de prezentare aceasta splendoare culinara, intre ce era acolo fotografiat, asa ceva am perceput ca e bun si ca m-ar interesa. In concluzie, e un papricas de ciuperci imbunatatit cu carnita. Un duo mix si vegetal si animal, cee sa vrei mai mult? Multumesc mult !
RăspundețiȘtergereCu drag! :)
Ștergere