PRAJITURA CU MERE SI BEZEA

decembrie 02, 2022



Prajitura cu mere si bezea este cea mai buna alegere atunci cand doriti o prajitura simpla si usor de preparat dar super delicioasa si aromata. Are un blat fraged, vanilat, un strat de mere cu scortisoara iar deasupra bezea fina si delicata. O combinatie inedita de texturi si arome de toamna!



Pentru a prepara prajitura cu mere si bezea aveti nevoie doar de cateva ingrediente pe care le aceti mai tot timpul in casa. Nici mere nu va trebuie prea multe, cam 1 kg, cat sa aveti un strat potrivit, fara sa exagerati, altfel riscati sa alunece bezeaua. Puteti folosi merele ramase, pe care nu le mai vrea nimeni, sau puteti folosi in combinatie cu pere.


Ce ingrediente ne trebuie pentru a prepara prajitura cu mere si bezea

Dupa cum va spuneam, nu va trebuie prea multe ingrediente iar acele cateva ingrediente de care aveti nevoie le aveti la indemana. Pentru prepararea blatului aveti nevoie doar de faina, unt, lapte, zahar si galbenusuri de ou ca ingrediente principale, plus praf de copt, esenta de vanilie, scortisoara si un strop de sare. Pentru blat folosim doar galbenusurile iar albusurile le pastram pentru stratul de bezea.
Merele trebuie calite in prealabil, altfel vor fi prea apoase. Zahar adaugati doar daca este necesar, 2-3 linguri, dupa gust.
Bezeaua pentru prajitura cu mere este, de asemenea, foarte usor de preparat. Trebui sa mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul treptat si continuam sa mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.


Cum se prepara prajitura cu mere si bezea


Primul pas este sa calim merele, cat sa se evapore sucul si sa scada.
Pasul doi este prepararea blatului din ingredientele de mai jos si coacerea acestuia, dar nu complet, doar cat sa se lege compozitia pentru a putea sustine stratul de mere.
Cat timp sta baltul la cuptor se prapara bezeaua. Se scoate apoi blatul din cuptor, se distribuie umplutura de mere pe toata suprafata blatului iar peste mere se intinde uniform bezeaua si se mai pune la cuptor cat sa se rumeneasca bezeaua.

Mai multe deserturi cu fructe:

Prajitura cu visine
Prajitura rasturnata cu mere
Placinta cu mere
Prajitura cu piersici si frisca
Galuste cu prune

Ingrediente necesare pentru a prepara reteta prajitura cu mere si bezea (pentru o tava de 25/35 cm)

Pentru blat
- 200 gr unt (la temperatura camerei)
- 200 gr zahar
- 5 galbenusuri
- 250 ml lapte
- 350 gr faina
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- esenta de vanilie

Pentru stratul de mere
- 1 kg mere (aproximativ)
- 2-3 linguri zahar (sau dupa gust)
- 1 lingurita scortisoara macinata

Pentru bezea
- 5 albusuri
- un praf de sare
- 200 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat




Mod preparare prajitura cu mere si bezea

Prepararea umpluturii de mere
Am pregatit mai intai merele. Le-am spalat bine, apoi le-am dat pe razatoarea mare. Puteti folosi merele cu coaja sau fara, dupa preferinta.
Am pus merele rase intr-o tigaie incapatoare. Am pus tigaia cu mere pe aragaz si am tinut la foc potrivit pana s-a evaporat sucul lasat de mere. Mai spre sfarsit am adaugat 2 linguri de zahar. Va recomand sa adaugati zahar dupa gust, cate o ligura, in functie de cat de dulci sunt merele. Cand s-a evaporat sucul lasat de mere, am oprit focul, am adaugat scortisoara macinata, am amestecat si am lasat sa se raceasca.


Prepararea blatului pentru prajitura cu mere si bezea

Mai intai am amestecat intr-un bol faina cu praf de copt si un praf de sare. Am pus bolul deoparte.
In continuare, am pus zaharul si untul moale intr-un bol incapator. Am mixat pana am obtinut o compozitie cremoasa. Am adaugat apoi esenta de vanilie si galbenusurile, mixand pana la omogenizare. Am adaugat apoi faina si laptele, alternativ, cate putin din fiecare ca sa nu se formeze cocoloase.
Aluatul astfel preparat l-am transferat in tava tapetata cu hartie de copt. Am pus apoi tava in cuptorul preincalzit (180C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ 15-20 de minute sau pana cand se incheaga compozitia la suprafata.
Daca aveti cuptor pe gaz, va recomand sa puneti orez pe fundul tavii, sub hartia de copt. Procedand astfel, prajitura nu se va arde si se va coace uniform.


Cum se prepara bezeaua pentru prajitura cu mere si bezea

Cat timp a stat blatul la cuptor, am preparat bezeaua.
Am pus albusurile intr-un bol, am adaugat un praf de sare si am mixat pana am obtinut o spuma ferma. Am adaugat apoi zaharul si zaharul vanilat, in 2-3 etape. Am continuat sa mixez pana s-a dizolvat tot zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa.


Asamblare prajitura cu gem si bezea

Dupa aproximativ 15 minute am scos blatul din cuptor. Peste blat am intins uniform merele calite iar deasupra am distribuit uniform bezeaua. Eu am nivelat bezeaua cu o spatula, dar o puteti lasa si mai ciufulita.
Am pus apoi prajitura inapoi in cuptor (tot la 180C) pentru alte 10 minute sau pana cand bezeaua prinde o culoare aurie. Puteti lasa prajitura sa se raceasca in cuptor.


Lasati prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia. La noi s-a mancat fierbinte 😋


Spor la gatit si pofta buna!

You Might Also Like

0 comentarii

About me

Flickr Images

Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...